Kevin Kelly (64) is een techvisionair die de hele wereld rondvliegt. Toen u en ik nog nooit van internet hadden gehoord, voorzag hij al hoe technologie ons leven ingrijpend zou gaan veranderen. Nu heeft hij er zijn missie van gemaakt: het aanzeggen van de technologische vooruitgang.
Vorige maand was Kelly in Nederland. Tegen NRC Handelsblad zei hij: je moet zorgen dat je tot je dood een newbie blijft. Hij bedoelde daarmee: alles blijft steeds vernieuwen, zorg dat je up-to-date blijft. Dwing jezelf nieuwe technologie onder de knie te krijgen, ook al kost het moeite. Je hebt nauwelijks keuze, de verandering houdt niet meer op.
Het leven als permanente race tegen jezelf. Zo ervaar ik het toekomstbeeld dat Kelly schetst. We zijn als mensheid ver gekomen, we zijn heel rijk geworden, maar de prijs die we betalen om die positie te behouden, is permanente onrust.
Voor sommigen klinkt dat spannend en uitdagend, maar veel mensen staan bepaald niet te juichen bij dit dwingende vooruitzicht. Is dit het leven dat ze willen leiden?
Ik denk dat SCP-directeur Kim Putters hierop doelde, toen hij zei dat Nederland een ingrijpende verandering doormaakt. We gaan van een gemeenschap van haves en have-nots naar eentje van cans en can-nots. De cans hebben de mentale vaardigheden om de vernieuwing steeds weer bij te benen. De can-nots zijn minder fortuinlijk. Ze dreigen vanzelf achterop te raken.
Dit stelt onze samenleving voor een enorme uitdaging. Het verschil tussen haves en have-nots konden we overbruggen met belastingen en subsidies. Maar hoe houden we de solidariteit tussen cans en can-nots in stand? De technologische vooruitgang van Kevin Kelly gaat ons het antwoord niet geven. We zullen er zelf naar op zoek moeten.
Deze column verscheen in SER Magazine van 4 mei 2017.