Deze week kwam naar buiten dat Nederland in de wereldranglijst van persvrijheid naar de laagste positie ooit is gedaald. De lijst wordt samengesteld door Reporters Sans Frontières (RSF). Yvonne Zonderop werd in haar rol als bestuurslid van Unesco Commissie Nederland erover geïnterviewd door NPO Radio 1 en Trouw . Luister hier naar het item van Radio 1. Hieronder een fragment uit het artikel in Trouw.
“De democratie kan niet goed functioneren zonder vrije uitwisseling van feiten. Als journalisten niet vrij kunnen werken, schaadt dat de samenleving.” Maar Zonderop vindt dat de journalistiek ook bij zichzelf te rade moet gaan. “De onveiligheid zegt iets over het aanzien van de journalistiek in Nederland. De afgelopen jaren is de grens tussen de journalistiek en andere media vervaagd. Is Jort Kelder een journalist? Of Tim Hofman? De meningen zijn verdeeld. Daarmee wordt ook onduidelijker wie zich kan beroepen op de rol van de journalist als hoeder van de democratische rechtsstaat.”
Volgens Zonderop komt de grensvervaging deels door internet en sociale media, maar moeten journalistieke media ook opletten dat ze nieuwsverslaggeving en opiniërende artikelen duidelijk van elkaar onderscheiden. “Het is belangrijk dat de journalistiek zichzelf begrenst. Je wil niet het slachtoffer van het geweld de schuld geven. Maar als we vragen om bescherming, moeten we misschien ook bereid zijn verantwoording af te leggen.”