skip to Main Content

ONGELOFELIJK

In april 2018 kwam Ongelofelijk, het nieuwe boek van Yvonne Zonderop, uit. Het wordt uitgegeven door Prometheus. Het boek is inmiddels aan de negende druk toe. Naar aanleiding van het succes van het boek wordt Yvonne geregeld gevraagd door diverse maatschappelijke organisaties als spreker en adviseur over het publieke belang van religie. In november 2019 ontvangt Yvonne, naar aanleiding van haar boek en daaropvolgende werkzaamheden, de Spaanprijs. Deze prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan iemand die op ‘opmerkelijke wijze’ een ‘artistieke of publicitaire’ bijdrage aan het Bijbelse, geestelijke of kerkelijke leven in Nederland heeft geleverd.

In de tweede helft van de vorige eeuw rukten veel Nederlanders zich los van een knellend godsdienstig verband. Geloof verdween tot achter de voordeur. Seculier werd de norm. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Miljoenen Nederlanders laveren tussen geloof en ongeloof. In de politiek duikt de christelijke erfenis steeds weer op, omdat we er onze cultuur, democratie en ethiek aan ontlenen. Religie blijkt een immense bron van inspiratie voor nieuwkomers uit alle windstreken. En millennials verdiepen zich juist weer in godsdienst en spiritualiteit.

Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft, vindt Yvonne Zonderop. Als meisje verliet ze stampvoetend de katholieke kerk, maar ze voelt zich wel nauw verbonden met de christelijke cultuur. Ze beschrijft de recente geschiedenis van een ontzuilend Nederland, aan de hand van persoonlijke ervaringen. Volgens haar slaat de slinger nu weer de andere kant op – voor wie open genoeg is om dit te zien.

Het boek is te koop via de gebruikelijke kanalen, zoals:
Bol.com: www.bol.com
AKO: www.ako.nl
Bruna: www.bruna.nl

Op 17 april 2018 presenteerde Yvonne Zonderop haar nieuwe boek in De Balie, gevolgd door een optimistisch debat over de rol van religie in onze hedendaagse seculiere samenleving. Kijk hier deze avond terug:

Ongelofelijk, over de verrassende comeback van religie in Nederland from De Balie on Vimeo.

Een selectie van publicaties over het boek:

Back To Top